dinsdag 18 november 2014

Een poepverhaaltje





Op het internet las ik een poos geleden een stukje van een bedrijf dat gespecialiseerd was in de overlast van verwilderde duiven. Tegen betaling kon men de schade beperken 
De brochure gaf leerzame informatie: Duiven nestelden binnen de bebouwde kom omdat ze daar alles  vonden wat hun hartje begeerde. Ze verspreidden samen met andere vogels allerlei ziekten bijv Orntihose, paratyfus en een soort vogelgriep.
Diezelfde gevaarlijke duiven hadden verder in hun nest onderhuurders zoals motten, vliegen, tapijtkevers en stofluizen. De narigheid betrof vooral de uitwerpselen Tussen haakjes werd een getal van 14 kg per duif per jaar genoemd. Hoe kwam men op zo’n cijfer, vroeg ik me af ?
Veertien kilo was ongeveer een halve zak duivenvoer Er van uit gaande dat je 100 duiven had dan werd dat grofweg 1400kg per jaar. Dat was te vergelijken met zo’n 56 zakken duivenvoer.
Ik zag  het al voor me: met  een klein vrachtwagentje  af en toe op weg naar de gemeentereiniging. Mijn hokken  werden soms maar eenmaal in het jaar geschoond door een jeugdlid dat ik daarvoor fors betaalde met een paar jonge duiven of een zak  vliegmengeling.
Veertienhonderd kilo? En hoeveel at een duif daarvoor dan per jaar? Het  leek me een beetje te veel van het goede!. En ik vroeg me af welke deskundige zoiets berekend had.
Daarbij kreeg ik allerlei visioenen van gewichtige wetenschappelijke heertjes  met witte jassen die een heel jaar de shit van een duif verzamelden en die  voorzichtig in een laboratorium op hun weegschaal legden.
Of was het simpel, gewoon natte vingerwerk!. Je verzamelde de oogst van een dag en vermenigvuldigde die met 365.
Maar alle duiven aten toch niet evenveel. Er waren immers individuele verschillen en ze dropten hun drolletjes bij voorkeur buiten hun hok of slaapplek als ze daarvoor de kans kregen  
Je had toch  sommige duiven die aan de lijn deden en er waren van die Holle Bolle Gijzen die zich te barsten vraten. Ik bleef met vragen zitten Was die 14 kilo bijvoorbeeld gedroogd of kakel - en roekoe duif vers.
Zo liet ik mijn gedachten de vrije loop gaan. Het ging echter in die brochure over zwerfduiven. En hoe geregeld of overzichtelijk, waar en wat die allemaal  op peuzelden, leek me helemaal een puzzel


C.U.

Geen opmerkingen: