donderdag 13 september 2012

Wespen




Zoals de titel al doet vermoeden gaat dit verhaal in het geheel niet over duiven maar voeren de wespen de boventoon.
Deze op zich fraai getekende diertjes zijn naar mijn vaste overtuiging de gevaarlijkste zoemers die er in ons land rondvliegen.
Toen de oude Noach zijn dierenpark volstouwde met verloofde stelletjes zal hij ongetwijfeld goed en nuttig werk hebben gedaan.
Natuurlijk moest het lieve lam mee, en ook de brullende leeuw de koning van de dieren.
En niet te vergeten de duif want die had hij nodig om er achter te komen of ze al weer vaste grond onder de voeten kregen.

De dierentuinen in ons land zijn hem voor deze actie nog altijd dankbaar.
Net zoals mijn buurvrouw dat is voor haar kat (dat rot beest) en wij voor onze hond. (die schat)
Maar toen hij al die stink insecten ook  inlaadde ging hij naar mijn mening  iets te ver.
Wat koop ik voor een pissebed? Of een kakkerlak? wat heb ik er aan? Het kan natuurlijk zijn dat  bij Noach de zaak uit hand liep en dat vliegen, vlinders en meer gevleugeld klein spul onuitgenodigd aan boord kwamen.
Oké, bijen wil ik door de vingers zien, zij geven bestuiving aan de planten en de honing die ze voortbrengen is voor velen een lekkernij.

Nee, Noach had kans om de schepping wat aangenamer te kunnen corrigeren.
Het is mij daarom ook niet duidelijk waarom de wespen indertijd vervaardigd werden.
Het is al lang geleden gebeurd en de gedachte dat de mensen elke zomer vakantie zouden vieren en elk weekend vrijwaren was nog niet geboren.
Adam en Eva waren trouwens opgezet als personen die altijd vakantie zouden hebben, maar door  dat noodlottige hapje van een die verleidelijke appels hebben u en ik nu maar een aantal weken.


En wat doen we met onze vakantie of de weekenden?
We gaan in de zomer naar buiten.
We trekken onze kleren uit en schaars gekleed zitten we in zon of schaduw.
De één op een terras de ander bij zijn duivenkot, want voor veel duivenhouders betekent het oeroude Hollandse liedje ’zit ik op mijn duivenplatje dan is alles weer oké’ dat alles ook inderdaad weer oké is.

Bij ons hier in Groningen is  het wat  dat betreft  met die tevreden duivenmelkers niet anders. Na de vlucht nemen we met een aantal mensen graag de vroegste duiven en het verloop van de vlucht nog even door. Dat doen we vaak  bij onze gastvrouw Cobie die ons een smakelijke verfrissing aanbiedt. Dat is vaste prik!
 Maar dan komen ze: de wespen. Ze zullen de boel wel even verzieken, want ze zijn dol op koele biertjes en frisdranken.
Ze gonzen om duivenmanshoofden, zitten in je oor,  je mouw en in je hemd.
We maaien met onze armen, maken slaande bewegingen. Daardoor worden ze alleen maar agressiever. Uiteindelijk zitten we met de handen in het haar aangenomen dat ze daar nog niet zitten.
Vervolgens duiken ze doelgericht als straaljagers in de consumptie van hen die hun dorst lessen met een pilsje of een flesje prik.
Soms zie je ze in groepsverband verzuipen in een glaasje cola.  Dat is natuurlijk fijn.
Maar toch het telt niet aan, want wespen zijn zo talrijk als Chinezen.
Nee, de oude Noach heeft het goed bedoeld maar slecht gedaan.

Stelt u zich beste lezer  eens een Nederland  zonder wespen voor.
Wat heerlijk zou dat zijn geweest voor u en voor mij en voor de lieve dame van het N.P. Orgaan, dat jammer genoeg failliet  ging.
Ze zou immers niet meer elke week het duivenblad met zoveel kopij hoeven te  hebben vullen tot het een stevige omvang had gekregen.
Want we weten best waarom u  elke week weer naar zo’n dikke krant verlangde. U had het blad na het doorbladeren en lezen nodig om mee te slaan.
Naar de wespen welteverstaan. 

p.s. Uit welingelichte bron hebben wij trouwens vernomen dat het niet een duif was die met een takje in de snavel terugkwam ten teken dat de zondvloed voorbij was. Nee het waren kraaien die er door Noach op uitgestuurd werden om dit karwei te klaren. Waarom dit feit is verdoezeld en later niet meer in het bijbelverhaal terug te vinden was, weten we niet.

©  tekst:P.J. Gelderman
Uit het duivenleven gegrepen 
© foto's:c.u.

2 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

Tsja, de Bijbel geeft een wel heel erg krakkemikkige verklaring voor de wereld om ons heen. Het verhaal van Noach is daar een mooi voorbeeld van. Dat klopt op geen enkele manier. Wonderlijk dat er zoveel mensen in blijven geloven...;o)

Wespen zijn trouwens lang niet de meest opdringerige insecten. Wat dacht je van muggen, luizen, vlooien en bedwantsen ?

Unknown zei

@Jan de Stripman: ik lig ook niet wakker van een paar wespen Jan! Trouwens oorspronkelijk was het weps en niet wesp( zoiets heet klankverspringing)