maandag 24 juni 2013

Een kabouterduivenhok en een witte op een witte stoel





Perigueux in NIC Amersfoort 179 duiven

 Zeker figuurlijk gesproken  is Willem van Rhenen,  de kleinste liefhebber van Amersfoort.  Hij triomfeert van deze vlucht die als middaglossing bedoeld was, maar die tenslotte vlees nog vis  bleek te worden door de wat ongewone lossing om half twaalf. In de ochtend was het zwaar bewolkt geweest op de losplaats, en misschien poogde  men door tegen de middag te lossen nachtvliegerij nog te voor komen.    
Gejaagd door wind en regen arriveerde ongeveer  de helft van de 45 Amersfoortse prijsduiven  evenwel   na het begin van de neutralisatietijd en in de heel vroege ochtend. 

Hoe dan ook Van Rhenen won op een christelijke tijd in de vooravond maar mooi de 1e prijs van het inkorfcentrum,  was nummer 1 in  Regio 2A, in de afdeling werd hij vijfde en in Fondclub en Sector 3 was Willem ook mooi vroeg en dat met een al wat oudere duif  de 08-117658, die hij uit armoe maar meegegeven had omdat  er sinds het voorjaar al vijf van zijn  goeie vliegers bij hem in de straat door roofvogels gepakt waren. 
Tweede,  derde en zesde in Keistad wordt de opeens  zo succesvolle Gerard de Graaf uit Hoevelaken die z’n vierde duif, een witte, tegen half twee ’s nachts  constateert. Hij wrijft zijn ogen eens uit, nee het is geen droom;  op een witte tuinstoel bij zijn huis zit de witte 661 te wachten. 
De rest van de tien vroegste meldingen in   ons Amersfoortse centrum komen respectievelijk  voor rekening  van Willem v/d Schagt, Rinus Lambrechts, Jaap Pouw, Cor Uitham en  Evert v/d Haar.

Van Rhenen is een man van weinig woorden, hij is karig met informatie als we  van hem wat meer willen weten. Ja, de duif zat op een kaal jonkie. Op Brive was  de vogel tweede geweest, in de jaren ervoor altijd maar wat middenmootprijsjes.  Nou en van origine komt de duif  voort uit een halve  Koos Steenbeek in  De Bilt en het eigen  Van Rhenen ’s -witpennensoort. 
Willem  vliegt alleen verre afstand, speelt zijn duiven in als port. Hij heeft een klein hokje met een ingenieuze verbinding naar  het schuurtje erachter, daar zitten zijn nestvliegers in schemerlicht. De jonge duiven hebben nog een klein stukje hok met een eigen klepje en dat is alles.  
 En op deze  sobere hok- accommodatie, op  dit kabouterhokje, zijn al meer en vaker vroege prijzen gevlogen. Willen maakt zich niet druk, als hij zijn sjekkie maar kan roken, is het hem allemaal  wel goed.
©c.u.

2 opmerkingen:

Athy zei

less is more, qua woonplek dus.
Even terzijde, ik word altijd zo vrolijk van die foto van jou, blauwe lucht, klapwiekende duiven en geel koolzaad. Heerlijk.

Unknown zei

@Athy; Dit is bij de afslag Meerkerk dat zijn/waren mijn duiven, de witte die voorop vliegt heb ik nog steeds.
De foto heb ik destijds gemaakt met mijn Nikon D70