donderdag 27 oktober 2011

Verrassingen komen soms uit de lucht vallen

pret voor vier


 ‘ We dachten dat  we voor een vroege rond half twee moesten draaien en dan valt er op eens om  7 over 1 dat donkere duifje, dan denk je toch ook, dat kan niet waar zijn.’ 
 
Aan het woord is een dolgelukkige  Jan Haverlach uit Hoogland.  Hij  wint met deze  onverwacht vroege aankomst de 1e prijs van Sens jonge duiven in Gooi & Eemland, bovendien klasseert de 11-1534209 in de Afdeling zich als derde. 

' Na het klok- afslaan zijn Rietje en ik direct naar Nijkerk gegaan, want mijn vader werd 93. Tot  z’n 90ste was ook hij actief in het duivenspel en nu had ik met zo’n succes als het ware nog een mooi cadeautje voor hem.’  
 Hij zei :’ Goed gedaan Jochie, was dat er nog eentje van ons eigen soort?’ ‘ Nee zei ik  die duif  heb ik uit het  Noorden .’ 
‘  Dat is dan goed,’   lachte hij,’  want daar komen de sterkste duiven vandaan.’ 

Hoe komt zo’n jong  toppertje uit Noordoost Groningen in Hoogland,   willen we weten. Welnu Henk Kortes die vanachter de schermen het reilen en zeilen van de Haverlachduivenkolonie begeleidt, ging in de afgelopen winter naar Jan Sling in Wildervank  om daar te adviseren bij de koppeling. Sling had  namelijk het soort van Henk aangeschaft toen die stopte als actief melker. Dat waren duiven van De Wit en Van Venrooy.
Daarna kwamen als tegensprestatie 10 jonge Slingduiven naar Hoogland. Drie van die jonkies waren  ‘ echte’ Slingduiven  m.a.w. ze waren niet,  of niet zuiver, van Kortes-origine. Eentje was gekruist met de Rode Hoekstra. Op Sens   is de 3e duif van Jan de 208, de nestmaat van de triomferende 209. Aan hun afstamming zien we dat het hier eigenlijk gaat om pure fond duiven. De vader is een zuivere Ouwerkerk- duif uit een  late zoon van de Super Elf x dochter Super Elf uit een kleinzoon van de Strik( Van de Wegen x Kuypers) en de eigenlijke  Super Elf. De moeder is de Buwalda-duivin; Aarden -Vertelman, een donkerkras kweekduivin uit Sarin x Wishful.  

 Jan en Henk  zorgen  in overleg  samen voor de duiven. Voeren heeft Jan van Henk geleerd. Een handvol voor drie duiven gewoon in de voerbak vindt Henk genoeg.  Een nadeel hierbij is dat Jan grotere handen heeft. 
De duiven doen het goed op  Mariman en Rekers Light.  Vers grit wordt 1x per week verstrekt, wel wordt de gritbak regelmatig gezeefd. Voorts krijgen de duiven  het zogenaamde Kortes- Allerhande; een mengel moes van  gemalen brood, zeewier, paneermeel, havermout , snoepzaad en dergelijke. 
Wat de semi-  medische verzorging aangaat: TT20 ornipoeder en 1x per 3 weken preventief iets tegen het geel en over het voer komt soms conditiemix. 

De jonge duiven zijn dit jaar vanwege het slechte weer niet optimaal afgericht. Half januari is er gekoppeld, na het eerste pennetje is er verduisterd tot aan de langste dag.  In tegenstelling tot de oude en  natourduiven  worden ze tussen de vluchten  niet gelapt, maar trainen ze tot nu toe dagelijks aan huis  ruim 1 uur.  

 Jan Haverlach is voorzitter van PV De Eendracht en als zodanig mogen we hem gerust de duizendpoot van die duivenclub noemen. 
Zijn vriendin Rietje zorgt in die vereniging voor de catering. Ze brengt hapjes en drankjes rond en puzzelt ondanks het enthousiaste duivenmelkersgeroep,  tussendoor onverstoorbaar  aan tafelgrote legpuzzels.   
Jan heeft nog een andere vogel hobby. Achter zijn weduwduivinnenhok, eigenlijk een soort theekoepel, heeft hij een volière met Australische en Afrikaanse Prachtvinken. Daar zie je bijvoorbeeld: de Spitsstaart, het Japanse Meeuwtje, Cuba Vinkjes en de Gordel Amadinus. Kortom heel andere koek dan Postduiven.
K&C.

Geen opmerkingen: